Рекомендації з гігієни та дезінфекції закладам охорони здоров’я, HoReCa, торговим центрам та продуктовим магазинам

В Україні багато сфер бізнесу було обмежено в роботі та повністю закрито на карантин. Але ті бізнеси, без роботи яких люди не зможуть існувати, мають вжити безпрецедентні заходи для безпечного простору своїх пацієнтів, клієнтів, гостей та покупців. Це велика відповідальність для співробітників багатьох ланок: як відділів закупівель (адже де знайти одразу величезну кількість товару, який до сьогодні зовсім не закуповувався, або закуповувався у значно меншій кількості), так і  адміністраторів та співробітників фронт-офісу (необхідно забезпечити певну поведінку кожного відвідувача).

Експерти компанії «Бетта-Сервіс» підготували кожному сегменту своєрідний чек-лист із заходів, які необхідно запровадити у на своїх об’єктах. Також ми радимо переслати дану інформацію адміністратору кожного закладу або мережі, щоб перевірити та переконатися у тому, чи все гаразд.

Рекомендації з гігієни та дезінфекції закладам охорони здоров’я, HoReCa,  торговим центрам та продуктовим магазинам

Медичні заклади – наша «передова» на сьогодні у боротьбі за життя та здоров’я людей.

Всі дії, процеси та стандарти у галузі медицини керуються виключно наказами МОЗ. Наразі в Україні діє Наказ МОЗ України від 13.03.2020 № 663 "Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19".

Багато процедур з підтримання роботи медичних закладів: як очищення поверхонь, їх дезінфекція, поводження з пральнями, посудом для їжі, так і процедури з безпечного поводження з відходами будуть відбуватися без змін та здійснюватимуться відповідно до звичайних процедур, запроваджених у медичних закладах.

Найбільші зміни відбуватимуться у способі комунікації між медичним співробітником та пацієнтом, розподіленні потоків пацієнтів у закладі, у дотриманні ізоляції як осіб з підозрою на захворювання, так і осіб, у яких діагноз вже підтверджено. Зміни мають статися у способі захисту медичних працівників та дотриманні персональної гігієни разом з етикетом чхання та кашляння.

  1. Засоби захисту працівників.

Витяг з наказу, частина Стандартів медичної допомоги COVID-19: «Усі медичні працівники, які безпосередньо надають медичну допомогу, контактують з біологічними матеріалами пацієнтів, інфікованих SARS-CoV-2, застосовують засоби індивідуального захисту від інфекційного захворювання (додаток 6).»

Тип ЗІЗ, що використовується при догляді за пацієнтами з COVID-19 залежить від умов, типу персоналу та виду діяльності; медичний персонал, що бере участь у прямому догляді за пацієнтами, повинен використовувати наступні ЗІЗ: ізоляційний халат, рукавички, медична (хірургічна) маска і захист очей (захисні окуляри або щиток).

Утилізувати ЗІЗ повинні у відповідний контейнер після використання, а гігієна рук повинна проводитися до надягання і після зняття ЗІЗ.

  1. Персональна гігієна пацієнта або лікаря.

Додаток 3 та 6 до Стандартів медичної допомоги COVID-19 та рекомендації Centers for Disease Control and Prevention

  • медичний персонал повинен проводити гігієну рук 60-95% спиртовим дезінфікуючим засобом до та після всіх контактів з пацієнтом, з потенційно інфікованим матеріалом та перед надяганням та після зняття ЗІЗ, включаючи рукавички.
  • гігієна рук в закладах охорони здоров'я також повинна виконуватися шляхом миття рук водою з милом не менше 20 секунд.
  • якщо руки видимо забруднені, слід помити їх з милом та водою і обробити спиртовмісним антисептиком для рук;
  • якщо руки видимо не забруднені, обробити спиртовмісним антисептиком для рук.

Детальніше за посиланням: https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-13032020--663-pro-optimizaciju-zahodiv-schodo-nedopuschennja-zanesennja-i-poshirennja-na-teritorii-ukraini-vipadkiv-covid-1944

Дивіться запис вебінару з актуальною темою від нашого партнера-виробника компанії Diversey.

Тема вебінару – Підлоги медичних закладів: чи маємо їх дезінфікувати?

Спікер: Джим Готьер, старший консультант медичних закладів в компанії Diversey Північна Америка; має експертизу в запобіганні поширенню інфекцій у медичних закладах.

Заклади громадського харчування/служби доставки продуктів харчування, пункти самовивозу їжі.

Всі ці об’єкти працюють на повну силу, намагаючись як забезпечити попит, так і знизити втрати від закриття залів ресторанів.

Зараз інтернет простором та соціальними мережами шириться питання, чи є безпечною доставка їжі. Зі свого боку хочемо запевнити, що заклади, де запроваджені система НАССР та вибудувані процеси згідно з неї, - є безпечними. 

Але знову хочемо звернути увагу на персонал: працівники професійної кухні, адміністратори, працівники служби доставки мають усвідомлювати свою роль у зменшенні ризиків передачі інфекції та не ставитись безпечно до свого здоров’я.

  1. Стежте за персоналом, що працює як на кухні, так і в службі доставки: кожен день перевіряйте стан здоров’я працівників, відслідковуйте кількість хворих, щоб розуміти, в якому стані колектив і не допустити поширення інфекцій як між персоналом, так і від персоналу клієнтам.
  2. Для пунктів сомовивозу їжі необхідно відкоригувати графік роботи і переглянути умови, в яких приймаються клієнти: обмежити кількість людей, які можуть знаходитися у приміщенні одночасно, не пускати відвідувачів з ознаками захворювання та без захисних масок (буде доречним повідомити про таке рішення заздалегідь на офіційних сторінках соціальних мереж закладів).
  3. Забезпечити відвідувачів і персонал антисептиками, розмістивши їх в достатній кількості в місцях загального користування.
  4. Забезпечити кур’єрів засобами індивідуального захисту (маски, дезінфектанти, одноразові рукавички) та системами безконтактної оплати послуг.
  5. Змінити графік прибирання приміщень, туалетних кімнат на більш частий.
  6. Посилити контроль над санітарними нормами на підприємстві: антисептики, форма, одноразові рукавички, рушники, регулярне прибирання, дезінфекція, кварцові лампи, контроль умов зберігання, постачання продуктів тощо.

Окремо нагадаємо про дотримання стандартів на професійні кухні.

  1. Ідеально обладнана станція миття рук – це наявність мила, паперових рушників та дезінфектанту для рук. Бажано комфортне та інтуїтивне розміщення таких станцій по території кухні. Додатково рекомендуємо розмістити роздруковану інструкцію миття та дезінфекції рук і обов’язково позначити диспенсери з милом та дезінфектантом.
  2. Миття та дезінфекція рук має відбуватися щоразу, коли знімаєте/одягаєте рукавички.
  3. Рукавички повинні змінюватися:
    • після відвідування туалету;
    • після торкання до обличчя, тіла чи одягу;
    • після користування телефоном та іншими предметами;
    • під час зміни інгредієнтів страв.
  4. Не використовуйте багаторазові серветки на кухні, тільки одноразові рушники для протирання.
  5. Збільшіть кількість вологого прибирання за зміну: на початку, в кінці зміни та кожну годину/дві під час роботи.

Миття посуду.

Сьогодні для забезпечення стримання вірусів та перехресного зараження закликаємо всі заклади громадського харчування перейти на одноразовий посуд. Тим більше на ринку є багато екологічних рішень та пропозицій такого посуду.

Ми запитали наших клієнтів про те, що саме вони зробили для безпеки своїх клієнтів, персоналу та як відреагували на сьогоднішні виклики .

Сім’я ресторанів Діми Борисова: «По-перше, всі заклади Сім'ї ресторанів Діми Борисова вже працюють за стандартами НАССР, які передбачають максимальний контроль над харчовою безпекою та гігієною.

По-друге, МОЗ розіслало по закладах громадського харчування рекомендації щодо того, які стандарти повинні виконуватися під час епідемії. Ми звичайно дотримуємося їх в роботі. Команди, задіяні в доставці, - невеликі. Співробітники проходять температурний скринінг. Кур'єрам видані дезінфектори, змінні маски і рукавички».

Кафе-пекарня «Хлебный»: «У нас запроваджені вже стандартні для ринку заходи: антисептики, контроль температури у персоналу, використовуємо захисні маски, рукавички. Частіше прибираємо, дезінфікуємо все та провітрюємо приміщення».

Міжнародна мережа fast-healthy ресторанів «Salateira»: «Ми працюємо лише через доставку. У нас прийняті додаткові заходи з контролю. Ми вимірюємо температуру у співробітників, проводимо частіше дезінфекцію та посилили засоби/концентрацію для дезінфекції. Використовуємо маски, рукавички, одноразовий посуд. Ведемо журнали обліку та надіслали свої вимоги для кур’єрів служби Glovo».

Детальніше про роботу з інвентарем та його дезінфекцію, персональну гігієну, засоби для миття та дезінфекції радимо прочитати у 2 та 3 спеціальних випусках «Академії Чистоти», де детально розглядаються принципи НАССР для професійної кухні.

Посилання на 2 випуск спец видання: http://hotel-rest.com.ua/sites/hotel-rest/files/academia-chystoty-2-2019.pdf

Посилання на 3 випуск спец видання: http://hotel-rest.com.ua/sites/hotel-rest/files/academia-chystoty-3-2019.pdf

Рекомендації з гігієни та дезінфекції закладам охорони здоров’я, HoReCa,  торговим центрам та продуктовим магазинам

Food Retail або продуктові мережі та магазини – місця найбільшого скупчення людей на сьогодні.

Продуктові магазини і супермаркети – ті об’єкти, які на сьогоднішній день залишилися поза карантином і продовжують функціонувати. Хоч і введена норма 10 кв. метрів на 1 покупця, - сукупна кількість людей може бути значною. Тому важливо посили захист як для відвідувачів, так і для персоналу, особливо людей, що працюють в зонах касових апаратів, охоронців і сервісного персоналу.

Перелік рекомендація для зниження ризиків поширення інфекцій у продуктових магазинах та супермаркетах:

  1. Щоденно перевіряйте стан здоров’я персоналу та не допускайте працівників до роботи, якщо їх самопочуття погіршиться. Персонал повинен негайно повідомити свого керівника і місцевий відділ охорони здоров'я, якщо у них з'являться симптоми COVID-19.
  2. Проведіть інструктаж та навчіть персонал і працівників, які виконують прибирання, прання і утилізацію сміття, як себе захистити і що робити в екстрених ситуаціях. Перевірте знання працівників щодо регулярних процедур за їх обов’язками.
  3. Забезпечте персонал захисними масками, окулярами, рукавичками та спец одягом; якісно обладнайте захисними екранами робочі місця фронт-персоналу.
  4. Забезпечте захист продуктів харчування - закрийте всі продукти захисними плівками, організуйте обмеження, щоб покупці тримались на деякій відстані від полиць.
  5. Забезпечте безпечні потоки покупців по залу, позначте на підлозі відстань у черзі покупців (наприклад, наліпками на відстані 1-1,5 один від одного).
  6. Забезпечте достатню кількість одноразових рукавичок і організуйте їх регулярне поповнення. Подбайте про закриті урни для утилізації рукавичок у залі та частий і правильний забір вже утилізованих рукавичок із сміттєвих баків у залі.
  7. Встановіть станції швидкої дезінфекції рук, кращий варіант - сенсорної, без доторкання до поверхні дозатора або упаковки.
  8. Ретельно дезінфікуйте всі «гарячі точки»: ручки візків, продуктові кошики, касові стрічки, електроні ваги, лопатки для сипучих продуктів тощо. Важливо ретельно обробляти підлогу, полиці та інше обладнання.
  9. Вологе прибирання усіх поверхонь необхідно проводити декілька раз на день, застосовуючи спеціальні дезінфікуючі препарати. Наразі підтверджено, що миття поверхонь декілька разів на день є ефективнішим, ніж 1-2 разова дезінфекція в день.
  10. Необхідно дотримуватись інструкцій виробника для всіх миючих та дезінфікуючих засобів (такі як: концентрація, метод нанесення і час дії засобу або розчину на поверхні тощо).

Рекомендації з гігієни та дезінфекції закладам охорони здоров’я, HoReCa,  торговим центрам та продуктовим магазинам

Користуючись нагодою весь персонал та керівництво компанії «Бетта-Сервіс» висловлює величезну подяку за роботу кожному працівнику галузі громадського харчування, торговельних площадок та особливо медичним працівникам, які стоять на захисті здоров’я українців. Дякуємо вам!

Бажаємо нам всім успішно пройти це складне випробування і повернутися до плідної, взаємовигідної роботи! Зі свого боку ми докладемо до цього максимум своїх вмінь та зусиль.

Читайте нас на соціальних майданчиках