Безпечна професійна кухня: рекомендації з гігієни та дезінфекції закладам громадського харчування

Сьогодні ресторатори вимушені шукати альтернативні варіанти звичному режиму роботи: послуги з доставки та самовивозу їжі, співпраця із службами доставки та інтенсивна робота в інтернет-просторі.  Величезні сили докладаються для забезпечення попиту, відстоювання своєї ніші на ринку та спроб знизити втрати від закриття залів ресторанів. Але ще раз про безпеку!

Безпечна професійна кухня: рекомендації з гігієни та дезінфекції закладам громадського харчування

Ми звернулися до кількох нашіх клієнтів з проханням дати коментарі що вони зробили для безпеки своїх клієнтів, персоналу, та як відреагували на непрості виклики.

Сім’я ресторанів Дмитра Борисова: «По-перше, всі заклади Сім'ї ресторанів Діми Борисова вже працюють за стандартами НАССР, які передбачають максимальний контроль над харчовою безпекою та гігієною. По-друге, МОЗ розіслало по закладах громадського харчування рекомендації щодо того, які стандарти повинні виконуватися під час епідемії. Ми звичайно дотримуємося їх в роботі. Команди, задіяні в доставці, - невеликі. Співробітники проходять температурний скринінг. Кур'єрам видані дезінфектори, змінні маски і рукавички».

Кафе-пекарня «Хлебный»: «У нас запроваджені вже стандартні для ринку заходи: антисептики, контроль температури у персоналу, використовуємо захисні маски, рукавички. Частіше прибираємо, дезінфікуємо все та провітрюємо приміщення».

Міжнародна мережа fast-healthy ресторанів «Salateira»: «Ми працюємо лише через доставку. У нас прийняті додаткові заходи з контролю. Ми вимірюємо температуру у співробітників, проводимо частіше дезінфекцію та посилили засоби/концентрацію для дезінфекції. Використовуємо маски, рукавички, одноразовий посуд. Ведемо журнали обліку та надіслали свої вимоги для кур’єрів служби Glovo».

Інтернет-користувачіі в соціальних мережах  бурхливо обговорюють питання: чи є безпечною послуга доставки їжі? МОЗ заявило, що поширення нового вірусу через іжу ще не було виявлено в жодному випадку захворювання.  Експерти компанії «Бетта-Сервіс» вважають, що заклади, де запроваджена система НАССР і персонал працює за всіма правилами системи, - є безпечними!

Але це працює лише у тих випадках, коли кожен член команди без винятку (працівники професійної кухні, адміністратори, працівники служби доставки) усвідомлює свою важливу роль в упередженні і зниженні ризиків передачі інфекції, і дотримується особистої гігієни, чистоти і гігієни на робочих місцях та рекомендованих заходів МОЗ.

Що допоможе?

  1. Стежте за кожним членом вашої команди: від працівників кухні до служби доставки. Щоденно моніторте стан здоров’я працівників, відслідковуйте кількість хворих, щоб розуміти, в якому стані колектив, і не допустити розповсюдження інфекції як між персоналом, так і від персоналу клієнтам.
  2. Для пунктів сомовивозу їжі необхідно відкоригувати графік роботи і переглянути умови, в яких приймаються клієнти: обмежити кількість людей, які можуть знаходитися у приміщенні одночасно, не пускати відвідувачів з ознаками захворювання та без захисних масок (буде доречним повідомити про таке рішення заздалегідь на офіційних сторінках соціальних мереж закладів).
  3. Забезпечте відвідувачів і персонал дезінфектантами, розмістивши їх в достатній кількості в місцях загального користування.
  4. Забезпечте кур’єрів засобами індивідуального захисту (маски, дезінфектанти, одноразові рукавички, окуляри, захиний одяг) та системами безконтактної оплати послуг.
  5. Забезпечте графік прибирання приміщень, туалетних кімнат на частіший.
  6. Посильте контроль над санітарними нормами на підприємстві: антисептики, форма, одноразові рукавички, рушники, регулярне прибирання, дезінфекція, кварцові лампи, контроль умов зберігання, постачання продуктів тощо.

Дотримання стандартів - це впершу черга допомога у боротьбі з розповсюдження інфекцій.

Ідеально обладнана станція миття рук – це наявність мила, паперових рушників та дезінфектанту для рук. Бажано комфортне та інтуїтивне розміщення таких станцій на території професійної кухні. Додатково рекомендуємо розмістити роздруковану інструкцію з правилами миття та дезінфекції рук, обов’язково позначивши диспенсери з милом та дезінфектантом.

Миття та дезінфекція рук має відбуватися щоразу, коли знімаєте/одягаєте рукавички!

Рукавички необхідно змінювати у наступних випадках:

  • після відвідування гігієнічної кімнати;
  • після торкання до обличчя, тіла чи одягу;
  • після користування телефоном та іншими предметами;
  • під час зміни інгредієнтів страв.

Відмовтеся від використання багаторазових серветок на кухні, лише одноразові рушники для протирання. Збільшіть кількість вологого прибирання за зміну: на початку, в кінці зміни та кожну годину/дві під час роботи.

Миття посуду.

Для того, щоб усі вищезазначені кроки були ефективними, їх необхідно виконувати в комплексі. Також для убезпечення поширення вірусів і перехресного зараження наполегливо рекомендуємо всім заклади громадського харчування тимчасово перейти на одноразовий посуд. На сьогоднішній день на ринку є багато екологічних рішень у цьому напрямку.

Важливо: ми радимо використовувати тільки професійні засоби: хімію та дезінфектанти, і замовляти їх через перевірених постачальників.

Детальна программа «Безпека на професійній кухні» від наших партнерів  - компанії Diversey.

Бажаємо нам всім успішно пройти це складне випробування і повернутися до плідної, взаємовигідної роботи! Зі свого боку ми, вся команда «Бетта-Сервіс»,  докладемо максимум своїх вмінь та зусиль.

Читайте нас на соціальних майданчиках