Гігієна та безпека в лікарнях: віртуальна реальність у сфері охорони здоров'я

Одна з місій компанії Essity полягає в тому, щоб через засоби професійної гігієни звести до мінімуму ризики поширення інфекцій в закладах охорони здоров'я. Дослідники з питань гігієни кажуть, що навіть до появи COVID-19 щороку тільки в Європі та Північній Америці 136 тисяч чоловік вмирають від інфекцій, а зараз ці цифри зростають ще більше. Величезна кількість інфекційних захворювань передаються через руки, тому їх гігієна є одним з найбільш успішних способів боротьби з захворюваннями.

Саме це стало вагомою причиною для компанії Essity шукати шляхи і методи покращення гігієни в сегменті охорони здоров’я через розробку інноваційних рішень і кращих продуктів.

Essity провели опитування серед професіоналів в області охорони здоров'я по всьому світу. Ряд питань стосувався тренінгів з правил гігієни рук та їх важливості. 98% респондентів проголосували за те, що гігієна рук грає важливу роль, але 80% зазначили, що хотіли б поліпшити гігієну рук.

Цікаві факти з опитування:  10% респондентів говорять, що вони ніколи не дотримуються рекомендацій, що надають різні  провідні організацій, такі, як ВООЗ та інші.

Тренінги дуже важливі, але чи можливо їх зробити більш цікавими і захоплюючими? як ми можемо вчитися і запам'ятовувати інформацію найкращим чином?

Залежно від того, як людина отримує інформацію, вона запам'ятовує різні речі по-різному. Наприклад, якщо ми щось читаємо, то ми запам'ятовуємо 10%, якщо щось чуємо - 20%, якщо ми чуємо і бачимо щось, - запам'ятовуємо більше, але краще всього вчитися за допомогою моделювання або використання гейміфікації, що дає можливість запам'ятовувати 90% інформації.

Ідея була запозичена з прикладу навчання пілотів, коли, перед тим як сідати за кермо літака, вони спочатку проходять симуляційні навчання. Аналогічний підхід можна зустріти і при навчанні хірургів. Саме тому компанія Essity адаптували цей метод для медсестер для навчання правилам гігієни рук.

Гігігєна та безпека в лікарнях: віртуальна реальність у сфері охорони здоров'я.

Дотримуватися чітких правил гігієни рук, визнаних в охороні здоров'я, дуже складно: працівники клінік, лікарень, стоматологічних відділень повинні враховувати безліч нюансів, таких, як час перебування в зоні з пацієнтами, контакти з різними поверхнями тощо. Все це потребує постійної дезінфікції рук. Essity зазначає, що в деяких лікарнях медсестри дезінфікують руки в середньому до 150 разів на день, а іноді навіть цього недостатньо!

Tork VR Clean Hands Training.

Шлях розробки Tork VR Clean Hands Training зайняв у спеціалістів компанії Essity близько 4 років. В розробках приймали участь кращі експерти в різних галузях, щоб переконатися в тому, що спеціалісти сфери охорони здоров'я вчитимуться найкращим чином.

Гігігєна та безпека в лікарнях: віртуальна реальність у сфері охорони здоров'я.

Як працює інструмент віртуальної реальності?

Ви потрапляєте у віртуальний світ лікарні і дбаєте про пацієнтів. У грі ви робите те, що зазвичай робите: дбаєте про хворих, ви біжите, коли спрацьовує сигнал тривоги. Як і в реальному житті в «гострих» ситуаціях вам потрібно запам'ятовувати і виконувати всі кроки.

Гра нагадує вам про алгоритм гігієни і надає поради та рекомендації при переході від одного завдання до іншого, а також про те, які кроки слід робити при переході від пацієнта до пацієнта. І буде неможливо пройти в грі далі, не виконавши всі необхідні дії.

Сама гра - це тест. В кінці гри ви побачите, наскільки добре ви виконали тест і які помилки у вас були. Tork VR Clean Hands Training став дуже успішним з моменту запуску в кінці 2019 року – додаток завантажили 2860 користувачів.

Наразі задача другого етапу – зробити додаток більш доступним, спеціалісти Essiti працюють над форматами для поширення своєї розробки серед якомога більшої кількості працівників медичної галузі.

Компанія «Бетта-Сервіс» - офіційний імпортер продукції TORK на території України.

З питань співпраці звертайтеся за телефоном: (044) 394-94-00

Читайте нас на соціальних майданчиках