Очищення і дезинфекція в харчовій промисловості

Очищення і дезінфекція в харчовій промисловості є важливою частиною виробничого циклу. Ці дії можуть мати руйнівні наслідки, якщо не будуть виконані належним чином. Очищення і дезінфекція є базою для гарантії безпеки кінцевого харчового продукту. Однак, це завдання не є легким.

Щоб провести очищення і дезінфекцію ретельно і ефективно, необхідно мати ​​розуміння видів забруднення або залишків, які необхідно ліквідувати. Вони за своєю природою можуть бути органічними та неорганічними.

Очищення і дезинфекція в харчовій промисловості

Експерти чистоти «Бетта Сервіс» вважають, що дуже важливо підбирати рішення для чистоти і гігієни для кожного клієнта індивідуально, адже немає універсальних рішень, які будуть працювати однаково для всіх.

Дослідження проблем клієнта - один із найважливіших етапів, що включає в себе безліч питань про бізнес клієнта та процедури, які вже існують. Зустріч з клієнтом та візит на об'єкт є найкращим варіантом для розуміння того, як проводиться очищення обладнання (автоматично або вручну), який виділено бюджет на очистку, чи добре навчений персонал, що виконує процедури очищення та дезінфекції, або, можливо, ці функції виконує професійна клінінгова компанія.

Також під час аудиту об’єкта варто звернути увагу на тип матеріалів, з яких виготовлено обладнання: чи виготовлено все з нержавіючої сталі, пластмаси, або присутні м'які метали, які необхідно захищати від агресивної дії миючих засобів. Важливим моментом є жорсткість води, що  використовується для очищення. Жорсткість може варіюватися від дуже твердої до дуже м'якої, - і це має значення для підбору підходящого миючого засобу.

Варто відзначити, що очищення і дезінфекція - це дві різні речі. Ефективне очищення - це повне видалення забруднень і залишків з поверхонь, після чого вони є візуально чистими, далі йде друга стадія – дезінфекція. Без дезинфекції поверхні будуть чисті від бруду, але мікроорганізми залишаться. Використання перевірених дезінфікуючих засобів, згідно інструкції, і витримка необхідного часу для роботи розчину на поверхні, скорочує кількість мікроорганізмів до прийнятного рівня для виробництва продуктів харчування, коли вони не становлять загрози здоров'ю людини.

Робоча схема очищення: видалити залишки бруду,  застосувати професійні миючі засоби, нейтралізувати їх водою, продезінфікувати очищену поверхню: дати час для роботи дезінфектанта та змити його.

Робоча схема очищення

ОЧИЩЕННЯ В ДЕТАЛЯХ.

Дія розчину миючого засобу полягає в тому, щоб відокремити харчові відходи і бактерії від поверхні і змити їх. Оскільки є багато типів забруднень, процедура очищення і миючий засіб будуть різні для кожного виду забруднення.

Найбільш поширені забруднення:

Органічні:

  • вуглеводи: цукор, крахмаль і целлюлоза, їх найлегше видалити;
  • білкові забруднення: м'ясо, молоко і яйця, вони дуже важко піддаються видаленню: зміни в теплі і pH змінюють структуру білка і пов'язують його з іншими молекулами, збільшуючи їх міцність, і часто залишаючи їх нерозчинними;
  • жири, що не розчиняються у воді, становлять більшу проблему, ніж вуглеводи. У цьому випадку необхідно використовувати лужні чистячі засоби в комбінації з високими температурами, що перевищують температуру плавлення.

Неорганічні:

  • мінеральні солі, неорганічні харчові забруднення призводять до утворення накипу на обладнанні, тому для їх ефективного видалення необхідні кислотні засоби для чищення.

Чотири аспекти, які потрібно застосувати для видалення забруднень:

  • миючий засіб/концентрація
  • час
  • температура
  • фізична дія.

ДЕЗІНФЕКЦІЯ В ДЕТАЛЯХ.

При виборі дезінфікуючого засобу важливо також враховувати його токсичність, залишки і жорсткість води. Знову ж, температура важлива, тому що деякі дезінфікуючі засоби можуть бути не ефективними при холодних температурах. Хімікати, що використовуються для очищення і дезінфекції, в значній мірі залежать від типу продукту, що виробляється на підприємстві, наприклад, молочні продукти, м'ясо або пиво, а також від виробничого середовища.

Є кілька золотих правил, яких потрібно дотримуватися.

Як показує практика, пивовари уникають використання з'єднання четвертинного амонію (QAC), тому що ці дезінфікуючі засоби прилипають до певних поверхонь, особливо до скла, і можуть негативно вплинути на утримання кришки пляшки пива.

На молочних підприємствах часто зустрічаються високоактивні миючі засоби на основі гідроксиду натрію або калію, оскільки вони мають здатність розщеплювати нерозчинні молочні жири. У харчовій промисловості забруднення можуть бути дуже багаті жирами, і вони добре реагують на використання поверхнево-активних речовин, що є у складі звичайної рідині для миття посуду, а там, де присутні білки, - хлоровані миючі засоби мають явні переваги.

Дуже важливо знати своїх клієнтів і знати особливості їх бізнесу, щоб правильно підібрати професійну хімію. Якщо хімічний баланс неправильний, результатом може бути погана чистота з ризиком перехресного забруднення. У цьому разі ми марно витратимо час, кошти та природні ресурси.

Недбале очищення впливає на результати дезінфекції, приводить до ризиків наявності в харчових продуктах алергенів та додаткових проблем - скорочення терміну придатності кінцевого продукту.

Розрахунок необхідної кількості миючих засобів

Розрахунок необхідної кількості миючих засобів.

Важливим моментом у процесі очищення та дезинфекції є використання адекватної кількості миючого розчину. Використання дуже великої кількісті миючого засобу = більш високі виробничі витрати і можливі проблеми зі зливами, адже хімікати повинні бути грамотно нейтралізовані. В таких випадках використання дозуючих систем є гарним рішенням. Якщо потрібно використовувати пінний розчин, необхідно мати якісний піногенератор.

Деякі миючі засоби можна автоматично дозувати і контролювати їх концентрацію за допомогою обладнання. В іншому випадку якість розчину перевіряється за допомогою тест-смужки.

Важливо: поверхня є чистою, якщо на ній не залишилося мікроскопічних залишків бруду, а також залишків миючих і дезінфікуючих засобів.

Компанія «Бетта-Сервіс», експерти в питаннях чистоти та гігієни на ринку України, пропонують повний супровід клієнта: від аудиту о’бєкту, індивідуального підбіру ряду хімічних засобів та засобів дезінфекції для вирішення конкретних задач, до навчання персоналу, як грамотно користуватись хімічними засобами.

Читайте нас на соціальних майданчиках